18 травня — День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу

  • 801

18 травня — День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та День боротьби за права кримськотатарського народу. 

Депортація кримських татар, розпочалася о 3-й годині ранку 18 травня 1944 року, – це один із найжахливіших прикладів злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Протягом якої за кілька днів зі своїх домівок та рідної землі було вивезено понад 194 тисячі осіб. Таке примусове масове виселення призвело до загибелі тисяч кримських татар — були занапащені долі як окремих людей, так і знищені цілі родини. Від нелюдських умов перевезення, а також у перші роки після переселення, загинуло понад 46% депортованих кримських татар.

На жаль, ці страшні події попереднього століття з роками не залишилися в минулому та не збереглися виключно у нашій пам’яті та історії. Навпаки – сьогодні вони набувають гострої актуальності і ставлять перед суспільством нові виклики. Відповідно їх відзначення та вшанування набуло для України ще важливішого значення.

Ті події і сьогодні відгукуються болем в серці кожного з нас. Ми єдині в загальній пам'яті, скорботи і жалі.

Висловлюємо щирі слова співчуття кожній родині, яка втратила в період депортації своїх рідних і близьких, що пройшла через безліч поневірянь і злигоднів. Нехай ніколи не повторюються трагічні події минулого.

Слава нескореному кримськотатарському народу!

Слава Україні!

Фото без описуФото без опису