Детінізація заробітної плати

  • 245

Детінізація заробітної плати!

Сьогодні вперше в Куликівській селищній раді відбулось виїзне засідання робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. Так як розуміємо, що захист трудових прав найманих працівників, легалізація трудових відносин, детінізація заробітної плати є одним із важливих напрямків роботи органів місцевого самоврядування.

Тема боротьби з виплатою заробітної плати у «конвертах», реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати є актуальною впродовж десятків років.

Незважаючи на постійні роз’яснення та вимоги діючого законодавства, оформлення найманих працівників належним чином на сьогодні є серйозною проблемою. На даний час виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, на жаль, нормою життя.

Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості не тільки в тому, що бюджет недоотримає кошти, використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних моментів, і перш за все, це втрата страхового стажу для призначення пенсії.

Сьогодні робочою групою було відвідано сім суб’єктів господарювання, з них у п’яти наймані працівники офіційно працевлаштовані. Ніхто з присутніх найманих працівників не зміг назвати розмір своєї офіційної заробітної плати, з якої сплачуються податки. Один із власників вказав, що заробітна плата найманих працівників мінімальна, при тому, що заклад працює 14 годин в день без вихідних і лише два працівники, тобто кожний працівник отримує офіційно 6000,0 грн. за 210 годин роботи. Законодавством передбачено оплату мінімальної заробітної плати за некваліфіковану роботу та за 160 год в місяць.

Тому, легалізація заробітної плати актуальна з багатьох причин: це – збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів (а це розбудова інфраструктури наших з вами територій), в тому числі, до Пенсійного фонду України; соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу, право на відпустки, право на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, чи оплати праці у ці дні у подвійному розмірі, права на охорону праці, права на соціальне страхування.

Хотілося б звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців, вимагайте від них укладання з вами трудової угоди! І навіть, коли вам надали таку трудову угоду, запитайте чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді та чи перераховують за вас єдиний соціальний внесок. Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, страхового стажу, пенсії, можливості піти в оплачувану відпустку.

Тому, шановні жителі нашої громади, від кожного з нас, безпосередньо, залежить розмір наших майбутніх пенсій та соціальних виплат.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису