Короткий прогноз розвитку основних шкідників та хвороб восени 2021 року

  • 292

Короткий прогноз розвитку основних шкідників та хвороб восени 2021 року

 

Восени на сходах озимого ріпаку можливе заселення рослин імаго хрестоцвітих блішок. За сприятливих погодних умов, які склалися в останні декади, ці шкідники будуть наносити відчутну шкоду молодим рослинкам, виїдаючи на листках невеликі язвочки. Від сильного пошкодження листочки можуть засихати. Найбільшої шкоди блішки завдають ріпаку та іншим хрестоцвітним культурам у період сходів у фазі сім’ядольних і перших справжніх листків. Ріпаковий трач або пильщик другої генерації часто заселяє рослини ріпаку восени. Щільність і шкідливість комахи істотно збільшується, якщо під час льоту і відкладання яєць тепло й сонячно. За прохолодної і дощової погоди пильщики не літають, а у разі затяжної негоди можуть загинути, не відклавши яєць. Місця з відкладеними яйцями добре помітні за дрібним здуттям на пластинці листків. Плодючість — 250-300 яєць. У теплу погоду через 6-11 діб вилуплюються личинки, які активно живляться. Несправжні гусениці фітофага знищують листки повністю, залишаючи лише центральну жилку, внаслідок чого молоді рослини засихають. Поріг шкідливості, при досягненні якого розпочинають захисні обприскування, для ріпакового трача становить 2-3 екз./м², або 2 пошкоджені рослини на кв.м.

Згідно проведених спостережень за фітосанітарним станом с.г. угідь,  восени поточного року мишоподібні  гризуни значної шкоди посівам сільськогосподарських культур не завдаватимуть. Підвищена чисельність і шкідливість мишей та полівок спостерігатимуться на окремих полях озимих культур, багаторічних трав. А ще - на полях, які прилягають до лісосмуг, або у місцях резервацій - на площах, які не оброблялись по декілька років, на обочинах доріг, схилах гідромеліоративних каналів і на присадибних ділянках населення.

Гусінь стеблового (кукурудзяного) метелика по стеблах кукурудзи зараз опускається до коренів, щоб там зимувати.

Скрізь озимим зерновим культурам відчутної шкоди можуть завдати злакові мухи (гессенська, шведські), хлібні блішки, пильщики, злакові попелиці, інші фітофаги. Залишатиметься загроза захворювання зернових культур грибковими хворобами, зокрема, борошнистою росою, септоріозом, піренофорозом, ринхоспоріозом, кореневими гнилями, які поширені, передусім, в загущених посівах на добрих агрофонах. Розвиток кореневих гнилей буде призводити до осередкового або розсіяного розвитку білоколосості та щуплозерності.

На рослинах сої пізніх сортів і пізніх строків посіву, які ще досі мають соковиті частини, продовжать шкодити бульбочкові довгоносики, попелиці, місцями - гусінь листокруток, п`ядунів, листогризучих совок, павутинний кліщ, які за сприятливих погодних умов та при відсутності захисних заходів можуть завдати господарсько відчутної шкоди посівам культури. Підвищена вологість і температура 18…26°С сприятимуть поширенню мікоінфекцій, зокрема, аскохітозу, пероноспорозу, альтернаріозу, білої гнилі або склеротиніозу, тощо. За встановлення сухої і теплої погоди можливий розвиток фузаріозного в`янення.

В посівах цукрових буряків продовжать шкодити дротяники і несправжні дротяники, гусінь підгризаючих і листогризучих совок,  бурякова листкова попелиця. На листі -  пероноспороз, альтернаріоз, церкоспороз та інші.

У посівах соняшнику, здебільшого пізніх строків сівби за високої вологості повітря та рясних опадів розвиваються біла і сіра гнилі, фомоз, несправжня борошниста роса,  фомопсис, іржа.

Помірна вологість і тепла погода сприятимуть розвитку і шкідливості на рослинах капусти гусені біланів, капустяної білокрилки, попелиці.

Розвиток і поширення усіх шкідників та хвороб найбільше залежать від погодно-кліматичних умов вегетації, запасів інфекції в грунті та догляду за культурами під час вирощування.

Фото без опису