В Жовківській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: « Єдиний рахунок  та одноразове (спеціальне) добровільне декларування»

  • 224

В Жовківській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: « Єдиний рахунок  та одноразове (спеціальне) добровільне декларування»

Єдиний рахунок -це?

Богдан Звізло: Єдиний рахунок –це  просто і зручно. З 01 січня 2021 року набрали чинності норми законодавства, якими затверджено Порядок функціонування єдиного рахунка.

Відповідно до Порядку єдиний рахунок відкривається на ім’я Державної податкової служби України у Державній казначейській службі України (Казначействі).

Для цього необхідно подати повідомлення про використання єдиного рахунку в електронній формі через Електронний кабінет.

Сплатити через єдиний рахунок платник має можливість всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов’язання, які визначено на підставі податкових повідомлень-рішень.

Водночас, єдиний рахунок не може бути використаний для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також для сплати частини чистого прибутку до бюджету державними та комунальними підприємствами та їх об’єднаннями.

Що таке одноразове (спеціальне) добровільне декларування?

Богдан Звізло: Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства

Що необхідно декларувати (об’єкт декларування)?

Богдан Звізло: Декларувати необхідно активи, з яких не були сплачені податки:

- валютні цінності, крім коштів у готівковій формі;

- нерухоме майно;

- рухоме майно;

- частки (паї) у майні юридичних осіб або в утвореннях без статусу юросіб;

- цінні папери та фінансові інструменти;

- права на отримання дивідендів, процентів;

- інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщенні на рахунках та майнові права, що належать декларанту або з яких отримуються доходи на підставі договору про управління майном чи іншого аналогічного правочину та не сплачує власнику  частину належного власнику доходу.

Термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування

Богдан Звізло: сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом: першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу - до 1 листопада 2023 року; третього платежу - до 1 листопада 2024 року.

Фото без описуФото без опису