Жовківська ДПІ інформує : Внутрішньо переміщені особи мають право на податкову знижку за орендну житла

  • 566

Жовківська ДПІ інформує : Внутрішньо переміщені особи мають право на податкову знижку за орендну житла

 

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що фізична особа – платник податку, яка має статус внутрішньо переміщеної особи має право на податкову знижку на суми коштів, фактично сплачених нею протягом звітного року, у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку). Для цього необхідно подати до податкових органів: 

-  декларацію про майновий стан і доходи; 

-  копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; 

-  копію договору оренди житла; 

-  платіжні та розрахункові документи, що підтверджують факт сплати; 

-  заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами законодавства. 

Звертаємо увагу, копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, у тому числі при поданні декларації засобами електронного зв'язку в електронній формі, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку. 

Умови для отримання податкової знижки, відповідно до яких такі особи та/або члени його сім’ї першого ступеня споріднення: 

-  не мають у власності придатної для проживання житлової нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України; 

-  не отримують передбачених законодавством України бюджетних виплат для покриття витрат на проживання. 

Розмір такої знижки не може перевищувати у розрахунку на календарний рік 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року – 180 000 гривень. 

 

Жовківська ДПІ інформує : Які відомості повинна містити довідка про доходи, яка надається податковим агентом фізичній особі, з метою заповнення декларації для отримання податкової знижки?

 

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що особи, які відповідно до Податкового кодексу України мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати на вимогу платника податку відомості про суму виплаченого на його користь доходу, суму застосованих соціальних податкових пільг та суму утриманого податку (п.п. «в» п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України). 

Враховуючи те, що затвердженої форми довідки про доходи, яку повинні надавати податкові агенти на вимогу платника податків, нормами чинного законодавства не передбачено, то така довідка надається у довільній формі, в якій, крім загальної інформації про фізичну особу (П. І. Б, реєстраційний номер облікової картки, період роботи), зазначається обов’язково наступна інформація: 

-  сума нарахованого оподатковуваного доходу (помісячно та загальною сумою); 

-  розмір та сума податкової соціальної пільги; 

-  сума нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб; 

-  сума нарахованого та перерахованого військового збору. 

 

 

Жовківська ДПІ звертає увагу : Змінили прізвище чи місце реєстрації – повідомте податкову

 

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що у разі зміни даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків (прізвища, місця реєстрації тощо) фізичній особі необхідно подати заяву за ф. № 5ДР (додаток 12 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822) до податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи, або до будь-якого податкового органу якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання. 

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані паспорта та інших документів, які підтверджують зміни таких даних. 

Якщо в паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія - необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування. 

Термін внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номеру облікової картки платника податків: 

– до 3-х робочих днів – у разі звернення до податкового органу за місцем проживання; 

– до 5-ти робочих днів – у разі звернення до будь-якого податкового органу. 

Слід зазначити, що картка платника податків, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків видається за умови пред’явлення податковому органу, до якого подавалась Заява за ф. № 5ДР, паспорта з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документа (довідки) про реєстрацію місця проживання/перебування. 

 

Жовківська ДПІ інформує про обмеження права на нарахування податкової знижки

 

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформує про чинні обмеження права на нарахування податкової знижки, передбачені ст. 166 Податкового кодексу України. До їх числа відносяться: 

- податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника ПДФО; 

- загальна сума податкової знижки, нарахована платнику ПДФО у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника ПДФО; 

- якщо платник ПДФО до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься. 

Нагадуємо, що підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум, зображуються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. Декларація подається по 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року. 

Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2021 року, можуть подати податкову декларацію до контролюючого органу упродовж всього 2022 року. 

 

Жовківська ДПІ інформує про те як можна подати заяву для отримання коду РНОКПП та отримати його

 

В електронному вигляді облікова картка фізичної особи – платника податків за ф. № 1ДР та заява про внесення змін до Державного реєстру за ф. № 5ДР подаються через меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. При цьому платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО, в електронному вигляді. 

До заяв за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР необхідно приєднати скановані копії документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних. Для приєднання зазначених документів, платнику необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми» (формат файлу pdf/jpg із обмеженням розміру не більше 5МБ). 

Для отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків необхідно особисто звернутися до податкового органу, який був самостійно обраний під час заповнення заяв за ф. № 1ДР або ф. № 5ДР та пред’явити паспорт з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування. 

 

Жовківська ДПІ повідомляє про особливості застосування РРО/ПРРО

 

Жовківська ДПІ ГУ ДПС у Львівській області нагадує, що порядок реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО) визначено нормами розд. II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547». 

Після реєстрації ПРРО фіскальним сервером ДПС та присвоєння програмним забезпеченням фіскального номера ПРРО виконуються налаштування ПРРО відповідно до інструкцій наданих виробником. 

Для авторизації на ПРРО з операційною системою необхідно виконувати дії відповідно до інструкції «Програмне забезпечення реєстрації фіскальних чеків «ПРРО Каса» (Windows/Android). Керівництво користувача», яка знаходиться в архіві з завантаженим програмним забезпеченням «Програмний реєстратор розрахункових операцій». 

В програмних рішеннях «ПРРО Каса» та «пРРОсто», які надаються Державною податковою службою на безоплатній основі, окремих додаткових налаштувань для закріплення фіскального номера в ПРРО не передбачено.